En defensa pròpia. Animals ben armats

Animals que s'immolen, pompons verinosos i costelles que serveixen d'espines. En aquesta entrada descobrireu animals amb defenses espectaculars! T'imagines que els teus ossos sortissin del teu cos per protegir-te d'un enemic o que els teus punys estiguessin carregats amb un letal verí?

Hi ha alguns animals que han desenvolupat mecanismes molt diversos per defensar-se dels depredadors.

Alguns d’aquests mecanismes consisteixen a passar desapercebuts:

- Com l´anomenat CRIPSI : confondre’s visualment amb el medi.

- O el MIMETISME: propietat que tenen alguns animals que els fa capaços de copiar l’aspecte extern d’altres espècies no comestibles, o perilloses per als seus depredadors habituals.

D’altres, en canvi, serveixen per cridar l’atenció (com els colors vius) i advertir a l’enemic de la presència de verí.

1. Per defensar-se a vegades el millor és una bona aliança i aquesta és l'estratègia del cranc boxejador, un crustaci que viu en aigües poc profundes de l'Oceà Índic i el Pacífic. El cranc porta en dues de les seves potes una espècie de pompons que, en realitat, són anemones verinoses. Amb elles aquest cranc es defensa dels atacs.

2.

Les formigues explosives de Malàisia exploten per defensar la colònia. Quan el seva colònia pateix un atac, aquesta formiga se sacrifica fent esclatar unes glàndules plenes de verí que hi ha en el seu abdomen.

3.

Més a prop nostre, a la península Ibèrica i el Marroc, hi ha una espècie de tritó que treu les costelles pel costat i les utilitza com a arma contra els seus depredadors.

4.

El llangardaix banyut dispara sang per l'ull per defensar-se. És un rèptil molt fort i resistent que té una pell amb la qual es camufla molt bé amb les pedres. Si se sent amenaçat, el seu cos s’infla. D’aquesta manera, l’atacant es clava les seves punxes; si això no funciona, llença un raig de sang pels seus ulls. Es tracta d’un mecanisme d’autodefensa que activa quan augmenta la pressió de la sang: un líquid tòxic perquè menja molts insectes i té un munt d’àcid fòlic.

5.

Entre els invertebrats, els cnidaris (meduses, anemones i coralls) presenten tentacles urticants que els permeten defensar-se i capturar les seves petites preses.

6.

Alguns peixos tenen verí a les espines de les aletes, com les escórpores, les escurçanes o les aranyes.

D’altres animals, com el peix globus, s´inflen fins a augmentar el doble del seu tamany quan es veuen amenaçats i presenten verí al mucus que els recobreix la pell.

Hi ha molts altres animals amb defenses ben curioses i potents. N´hi ha que es fan el mort i d´altres molta pudor! Te´n ve alguna més al cap ?

Si vols posar a prova els teus coneixements no et perdis el nostre test a les stories d´Instagram @tipicamp


Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Buscar per tags
No tags yet.
Segueix-nos!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square